Darmowe próbki i prezenty do zamówień. Porada kosmetyczna 608-665-206

Składniki aktywne w kosmetykach. Jakie warto znać i gdzie je znaleźć? 0
Składniki aktywne w kosmetykach. Jakie warto znać i gdzie je znaleźć?

Składniki aktywne w kosmetykach. Jakie warto znać i gdzie je znaleźć?

 

Kiedy wybieramy kosmetyki, wiele z nas lubi wiedzieć, co tam siedzi w środku :) Jak wygląda skład produktu, jakie dokładnie składniki aktywne się z nim znajdują i co dobrego mogą dla naszej skóry zdziałać. Chcemy ułatwić Ci zadanie dobrania odpowiedniego produktu do swoich potrzeb, a więc przyjrzymy się kilkunastu ciekawym składnikom, które warto znać i kosmetykom, które mają je w składzie. Dzięki temu znaczniej łatwiej będzie Ci czytać składy i wybrać najlepszą dla siebie pielęgnację

 

 

 

RETINOL (INCI: Retinol) jako aktywny składnik przeciwstarzeniowy anti-age

 

To ostatnio coraz popularniejszy składnik przeciwstarzeniowy – i bardzo słusznie! Co prawda nie jest tak silny jak retinoidy na receptę, ale nadal to substancja o udowodnionym szerokim działaniu! Reguluje cykl komórkowy, tzn. dba o to, by nowe komórki powstawały w odpowiednim tempie, a stare złuszczały. Ma to wpływ na szorstkość skóry i jej wygładzenie, wygląd zmarszczek czy zapychanie porów. Retinol wspomaga tworzenie kolagenu i kwasu hialuronowego w skórze. Działa tez antyoksydacyjne i rozprasza barwnik w skórze, przez co redukuje przebarwienia. To składnik cenny zarówno dla skór z pierwszymi zmarszczkami, dojrzałych, jak i ze skłonnościami do przebarwień i trądziku. Warto stosować go przez kilka miesięcy w regularny sposób, aby cieszyć się najlepszymi efektami. Zauważysz różnicę w wygładzeniu cery, wyrównaniu jej kolorytu i poprawie skóry problematycznej. 

 

 

 

BAKUCHIOL (INCI: Bakuchiol) błędnie nazywany roślinnym retinolem, ale jednak bardzo ciekawy składnik aktywny dla cer trądzikowych

 

Bakuchiol bywa nazywany roślinnym retinolem, jednak retinolem nie jest! Wpływa na część receptorów modulowanych przez retinol, ale jego działanie nie jest w 100% takie samo. Nie wiemy na ten moment, jak i czy bakuchiol wpływa na produkcję kolagenu. To co wiemy, to że działa on antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie na bakterie trądzikowe. Redukuje też utlenianie lipidów (substancji tłuszczowych) w naskórku i zmniejsza ucieczkę wody z naskórka.

Badań nad nim nie ma tak wiele jak nad retinolem, jednak to ciekawa alternatywa do rozważenia przez osoby bojące się stosować retinol np. ze względu na jego potencjalne właściwości drażniące. 

 

 

 

WĄKROTA AZJATYCKA (INCI: Centella Asiatica) jako bardzo wszechstronny składnik w kosmetykach

 

To kolejna substancja zdobywająca sporą popularność. Jest dość wszechstronnym składnikiem znanym głównie ze swoich właściwości łagodzących i przeciwzapalnych – wspiera sprawne gojenie ran. Dzieje się tak m.in. za sprawdzą pobudzania fibroblastów do produkcji kolagenu. Efekt ten będzie cenny także w miarę postępowania procesu starzenia, a więc docenią wąkrotę również skóry dojrzałe.

Kolejne zalety to poprawa mikrokrążenia i elastyczności naczyń włosowatych – skorzystają na tym osoby z problemem obrzęków na twarzy, cieni pod oczami oraz cellulitu, gdzie to krążenie może być zaburzone. Przy skórach trądzikowych natomiast łagodzenie stanów zapalnych i lekkie działanie antybakteryjne także się przydadzą.

 

Przeczytaj też cały wpis poświęcony wąkrotce  Centella Asiatica, czyli wąkrota azjatycka i jej działanie na skórę. Czy warto zainteresować się tą zdobywająca coraz większą popularność rośliną? 

 

 

Kosmetyki naturalne i wegańskie Miobel

 

 

 

PEPTYDY (INCI: …. peptide …) dla łagodzenia objawów starzenia

 

Peptydy to bardzo szeroka grupa! Mamy coraz więcej badań nad ich działaniem i koniecznie należy wyróżnić ich 3 rodzaje:

  • Sygnalizacyjne – dające sygnał naszym komórkom m.in. do produkcji kolagenu jak Palmitoyl Tripeptide-5

  • Transportowe – pomagające przenikać innym substancjom jak peptyd miedziowy (INCI: Copper Tripeptide-1), czyli transportujący miedź wspomagającą gojenie

  • Biomimetyczne – czyli neuropeptydy rozkurczające mięśnie jak znacznie delikatniejsza wersja botoksu, np. Argirelina (INCI: Acetyl Hexapeptide-8)


Stosowanie tych składników nie ma działania drażniącego i nie daje innych skutków ubocznych. Warto spróbować włączyć je do swojej pielęgnacji, dobierając rodzaj do potrzeb.

 

 

 

 

WITAMINA C (INCI: m.in. Ascorbic Acid)

 

To świetny składnik, a właściwie grupa składników, praktycznie dla każdej skóry. Najbardziej znanym przedstawicielem jest kwas askorbinowy, który działa silnie antyoksydacyjnie, zwalcza wolne rodniki, poprawia koloryt skóry oraz stymuluje syntezę kolagenu. Nie każdemu jednak sam kwas służy – dla skutecznego działania wymagane jest dość niskie pH, które co wrażliwsze skóry może podrażniać.

 

Jako alternatywy dla kwasu askorbinowego powstały łagodniejsze pochodne:

  • olejowy Ascorbyl Tetraisopalmitate,  wodny Ascorbyl Glucoside, 3-0-Ethyl Ascorbic Acid 

  • oraz 2 słabsze w działaniu Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP) oraz Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) – tu nie ma dokładnej pewności co do wpływu na kolagen

 

Jeśli masz wrażliwą skórę, wybierz którąś pochodną. SAP wykazuje właściwości antybakteryjne, więc możesz zastosować ją na skórze trądzikowej. Witamina C (zwłaszcza najczęściej badany kwas askorbinowy) świetnie działa synergistycznie z witaminą E i kwasem ferulowym – razem jeszcze lepiej zwalczają wolne rodniki i są świetnym trio pod krem z filtrem, by wspomóc działanie ochronne przed UV.

 

 

 

 

PANTENOL (INCI: Panthenol), czyli łagodzący składnik aktywny

 

Pantenol na pewno zna każdy, kto choć raz doświadczył poparzenia słonecznego! Świetnie łagodzi świąd, pieczenie, stan zapalny i rumień wywołany słońcem, nawilża skórę oraz przyspiesza gojenie ran. 

 

 

 

 

CERAMIDY w kosmetyce (INCI: CREAMIDE …)

 

Ceramidy są naturalnymi składnikami naszego naskórka. Stanowią element jego części lipidowej, w której dbają o jego spoistość i szczelność. Uzupełniają barierę ochronna i dbają, by ze skóry nie odparowywało zbyt dużo wody, a także ograniczają wpływ środowiska na nasz organizm. Ponadto biorą udziału w różnicowaniu wzrostu komórek naskórka i ich złuszczaniu.

Wraz z wiekiem ich ilość maleje, a przy AZS dochodzi do zaburzeń ich składu w naskórku, co ma wpływ na pogłębienie suchości i odwodnienia. Warto szukać ich w składach zwłaszcza dla skór atopowych, starzejących się, ale także wrażliwych, podrażnionych i podczas stosowania retinoidów, czy w chłodne miesiące.

 

 

 

 

NIACYNAMID (INCI: Niacinamide) jako składnik aktywny na przebarwienia, trądzik, starzenie

 

Niacynamid jest jednym z najbardziej wszechstronnych składników!

Wykazuje korzystne działanie dla skór suchych (zwiększenie syntezy ceramidów i cholesterolu w naskórku, poprawa nawilżenia), poddawanych działaniu wolnych rodników (antyoksydacja), ziemistych w wyniku palenia papierosów, glikacji białek, czy przebarwień (ograniczenie transportu barwnika w naskórku oraz zmniejszenie zażółcenia wynikającego z łączenia cukrów z białkami w skórze), starzejących się (zwiększona synteza kolagenu oraz regulowanie syntezy składników nawilżających), tłustych (zmniejszenie wydzielania łoju), trądzikowych (właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne). 

Brzmi imponująco, prawda? Stosowany w stężeniu około 5% działa delikatnie na większości skór. Wyższe stężenia, jakie się ostatnio pojawiają 10-15%, mogą jednak być u niektórych drażniące.

 

 

 

 

 

KWAS LAKTOBIONOWY (INCI: Lactobionic Acid)

 

Kwas laktobionowy zaliczany jest do kwasów z grupy PHA.  Posiadają one właściwości podobne do kwasów AHA, mają jednak większe cząsteczki i łagodniej obchodzą się ze skórą, przez co nie uwrażliwiają na słońce.  Laktobionowy działa nawilżająco, delikatnie złuszczająco i antyoksydacyjnie. Dobrze radzi sobie przy cerach naczyniowych i z trądzikiem różowatym – redukuje stan zapalny i powstający na nich rumień. 

Jeśli masz dość wrażliwą skórę lub to Twoje pierwsze spotkanie z kwasami, laktobionowy będzie dobrym wyborem!

 

 

 

 

KWAS AZELAINOWY (INCI: Azelaic Acid)

 

Ten kwas to kolejna opcja dobra na wiele problemów skórnych. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, więc stosuje się go przy trądziku, przy pojedynczych wypryskach jak i większych zajętych obszarach – zarówno domowo, jak i w zaleceniach dermatologów. Działanie przeciwzapalne jest cenne także przy trądziku różowatym, gdzie pomaga ograniczać rumień i krostki. Tymczasem przy cerach tłustych – jakie przeważnie towarzyszą trądzikowi – zmniejsza produkcję i wydzielanie sebum. M.in. po trądzikowych krostkach mogą zostać przebarwienia, które kwas azelainowy redukuje przez hamowanie powstawania barwnika w naskórku.

  • Łagodniejszą alternatywą kwasu azelainowego jest azeloglicyna (INCI: Potassium Azeloyl Diglycinate), czyli kwas połączony z nawilżającym aminokwasem. Nie wykazuje działania drażniącego jak wyższe stężenia kwasu, ale według niewielkiej puli badań zachowuje większość jego właściwości. Składnik ten znajdziesz w serum polifunkcyjnym Moistry, gdzie towarzyszy mu cały arsenał innych cudownych substancji, jak omawiany już niacynamid, pantenol, bakuchiol, czy witamina C. Ma leciutką, dobrze wchłanialną formułę odpowiednią dla każdej skóry.

    Naturalne polifunkcyjne serum z witaminami, Moistry, 15 ml 


  • Kwas azelainowy 30% Apis Professional, Azelaic Acid, Azelaic Terapis, 30 ml, 53295

 

 

 

 

CHITOZAN (INCI: Chitosan) jako składnik aktywny w kosmetyce

 

Chitosan jest składnikiem pozyskiwanym z chityny z pancerzy skorupiaków. W tej formie nie działa alergizująco na osoby uczulone na skorupiaki. Ma właściwości nawilżające – wiąże wodę w naskórku i tworzy na niej delikatny film, przez co redukuje suchość, świąd oraz pomaga chronić przed czynnikami zewnętrznymi. Doskonale sprawdzi się przy skórach dojrzałych, odwodnionych, wrażliwych, z problemami skórnymi (np. AZS).

  • Znajdziesz go we wszystkim kosmetykach Chitone Care w postaci hydrożeli od razu nadających odpowiednią konsystencję i działających samokonserwująco. Tonik matujący Chitone Care ma ponadto w składzie omawianą wyżej azeloglicynę oraz wąkrotę azjatycką, a także miętę dającą przyjemne uczucie chłodzenia i ukojenia.

 

kosmetyki na bazie chitozanu Chitone Care

 

 

Odmładzające właściwości ALG w kosmetykach

 

To bardzo szeroka grupa składników. Inaczej nazywane glonami, bogate są w wiele witamin i minerałów, których mogą dostarczać skórze w trakcie pielęgnacji. W większości mogą wykazywać właściwości przeciwzapalne, łagodzące, nawilżające, regenerujące i ujędrniające oraz poprawiające mikrokrążenie.

Niektóre natomiast absorbują sebum i poprawiają wygląd skór tłustych (brunatnica – alga perłowa, INCI: Sargassum Muticum Extract). Stosuje się je jako jeden ze składników w kosmetykach to twarzy, pod oczy, czy antycellulitowych do ciała, ale także jako proste maski, które powlekają skórę, pozwalając na lepsze wchłoniecie nałożonego pod nie serum i następnie dają się usunąć w jednym płacie.

 

Dostałaś olbrzymią dawkę wiedzy aż o 12 składnikach, ale mamy nadzieję, że Cię ona nie przytłoczy, a pomoże dokonywać lepszych wyborów! Daj znać, który składników najlepiej by pasować Twojej skórze i czy skusisz się na któryś z proponowanych kosmetyków ☺

 

 

źródła:

  1. Mukherjee S. i inni: Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety, 2006
  2. Chaudhuri R.: Bakuchiol: a real-like functional compund, modulating multiple retinol and non-retinol targets, 2015
  3. Wyszkowska-Kolatko Magdalena i inni: Rośliny lecznicze w terapii chorób skóry, 2015
  4. Kilian-Pieta E.: Witamina C jako niezbędny składnik dla skóry człowieka oraz czynniki determinujące jej wchłanianie, 2019
  5. Proksch E i inni: Topical use of dexpanthenol: a 70th anniversary article, 2017
  6. Wiśniowska J. i inni: Ceramidy – budowa i ich znaczenie w warstwie lipidowej naskórka, 2019
  7. Matts P. i inni: A Review of the range of effects of niacinamide in human skin, 2002
  8. Dąbek p. i inni: Zastosowanie kwasu azelainowego w wybranych schorzeniach dermatologicznych, 2018

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl